Značky

Targa Florio: Kofola připomíná slavný závod a českou stopu v něm

05.03. 2021

Společnost Kofola ČeskoSlovensko se rozhodla připomenout a oživit automobilovou legendu. Slavný sicilský závod Targa Florio se kterým nás spojuje příběh nejslavnější české automobilové závodnice v něm. Připravila řadu prémiových limonád s vyšším obsahem ovocné šťávy ze sicilských citrusů s názvem Targa Florio.

Targa Florio: Kofola připomíná slavný závod a českou stopu v něm

Závod Targa Florio se na Sicílii pořádal od roku 1906. Byl extrémně náročný a také velmi nebezpečný. Na úzkých pneumatikách, bez posilovačů řízení a dalších vymožeností závodníci zdolávali stovky kilometrů a serpentin po úzkých šotolinových cestách v sicilských horách. Targa Florio byl vlastně předchůdcem dnešních seriálů rallye. Podle Jany Klimkové, manažerky značky Targa Florio, je silný příběh závodu také hlavní inspirací samotné značky: „Vše do sebe doslova zaklaplo. Nejdřív jsme hledali, kde rostou nejlepší citrusy na světě. Když jsme vybrali Sicílii, objevili jsme legendární závod Targa Florio, a v něm slavnou českou stopu. Proto jsme se rozhodli, že naše limonády budou tuto slavnou historii připomínat,“ přibližuje zrod prémiové limonády Jana Klimková.

Kofola šla ale mnohem dál než k pouhému pojmenování limonády. Pro fotografování závodníka na etiketu například použila 160 let starou fotografickou techniku, při které se obraz vyvolává na plechové desky. Citrusy do limonád pocházejí z autentické rodinné farmy, která je pěstuje již několik generací – její sady pamatují slavné doby závodu.

V době, kdy zase bude možné cestovat, si jeho atmosféru mohou vychutnat i čeští motoristé. Trasa závodu se v historii měnila, dnes je průjezdný například 72 kilometrů dlouhý okruh s názvem “Circuito Piccolo delle Madonie”. Odstartovat a skončit se dá v městečku Cerda a také dnes představuje trasa kus dobrodružství. Vine se po neudržovaných cestách, často na ní potkáte sesuvy půdy a se sportovním vozem na nízkém podvozku se rozhodně projíždět nedoporučuje. Zastavit lze na památných místech závodu. Třeba si dát oběd v restauraci Baglio Himera a během jídla obdivovat historické fotografie účastníků Targa Florio a jejich vozů. Do doby, než bude možné zase vyjet na dovolenou, si mohou čeští motoristé atmosféru závodu připomenout alespoň s limonádou v ruce. K dostání je kromě maloobchodu také u čerpacích stanic.

Vyrábí se ve třech příchutích: pomeranč, krvavý pomeranč a citrón. Dodavatelem citrusů pro výrobu šťávy je tradiční rodinná firma, která je pěstuje a zpracovává již po několik generací. Podle druhu příchuti limonáda obsahuje 10 až 13 % podíl ovocné šťávy, což je zhruba trojnásobné množství ve srovnání s běžnými limonádami. Slazena je pouze třtinovým cukrem – ten se v minulosti na Sicílii také pěstoval.

Více o naší nové limonádě najdete na webu www.targaflorio.cz.